Over ons

Image
Poco Loco is een organisatie voor en door mensen die door allerhande omstandigheden moeite hebben om aansluiting te vinden bij de maatschappij.

We werken participatief en krachtgericht. We gaan op reis, op stap, sporten, tuinieren,... Alles wat we doen, doen we samen: eten, praten, lachen, organiseren, discussieren.

We staan open voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Iedereen heeft zo wel zijn kwetsbaarheden, wat in de praktijk betekent dat we voor iedereen toegankelijk willen zijn. Zo is er bij iedereen wel “een hoek af”.

Ook vrienden, familie, kinderen, geïnteresseerden, vrijwilligers en buren zijn altijd welkom.

  Participatie

  Participatie is een centrale bouwsteen van Poco Loco, al sinds het prille begin in 2002. We hebben geen team hulpverleners dat een programma in elkaar steekt en uitvoert, we gaan voor een bezoekersgestuurde werking. Onze aanloophuizen worden gedragen door iedereen die er komt: toevallige passanten, bezoekers, actieve vrijwilligers, en een beperkt aantal medewerkers. Dit betekent dat iedereen mee verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in Poco Loco. Moet er gekookt worden? Wat gaan we doen vandaag of volgende week? Op buitenlandse reis?

  “Nothing about us without us” is .... een belangrijk motto.

  We hebben wekelijks een open bezoekersvergadering waar bezoekers hun voorstellen voor activiteiten kunnen doen, vragen kunnen stellen over bvb. onze teamvergaderingen, daarnaast organiseren we ook jaarlijks een algemene vergadering waar we samen terugblikken, eventueel verbeteren en dromen en plannen maken voor de toekomst.

  Krachtgericht werken

  Iedereen heeft zijn eigen sterktes en interesses. Dat betekent niet dat er geen moeilijkheden of kwetsbaarheden zijn, maar daar hoeft het ook niet altijd over te gaan. Iedereen toont graag eens wat hij of zij graag doet en goed kan. Dat kan deugd doen en zeker wanneer dit door iemand opgemerkt wordt. We houden als groep rekening met elkaars moeilijke kanten of zaken die lastig gaan.

  Maar we vieren ook uitbundig wat er wel goed lukt en waar mensen sterk in zijn. Want als we allemaal elkaars talenten appreciëren en als groep samen opvangen wat moeilijker gaat, dan geraken we al ver. We zijn een enorm diverse groep: verschillende leeftijden, afkomst, interesses, opleidingen,… Wanneer we juist deze kansen grijpen en onze eigen krachten benutten en nieuwe talenten (her)ontdekken, dan wordt dat alleen maar interessanter, in onze aanloophuizen..

  Ontmoeting en vrije tijd

  Poco Loco is een plek waar je kan langskomen om andere mensen te ontmoeten. Je kan er deelnemen aan activiteiten en/ of een tas koffie te komen drinken. Enerzijds zijn er de openingsavonden. We maken het gezellig door elke avond samen te koken. Vaak wordt er gekaart en worden er een praatje geslaan. Stille genieters zijn evenzeer welkom. Niets moet.

  Naast de vaste openingsavonden organiseren we vrijetijdsactiviteiten binnen en buiten Poco Loco.
  Alles wordt gebracht en ondersteund met en door de bezoekers. Zo is er de wekelijkse vrijwilligersvergadering waar alle voorbije activiteiten worden besproken en nieuwe activiteiten, ideeën en nieuwtjes worden voorgesteld. Alles wat je belangrijk en interessant vindt kan en mag aan bod komen. Zo passeren er met regelmaat allerhande activiteiten de revue binnen en buiten Poco Loco, binnen en buiten de grenzen van de stad.

  Neem gerust even een kijkje in ons vrijwilligersverslag. Zo krijg je een goed idee wat we allemaal doen.

  Onze vaste ateliers onder de loep:

  • Crea
   “Creativiteit is onuitputtelijk. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer je ervan krijgt.” - Maya Angelou

  Tweewekelijks kan je je creatief uitleven in ‘De Ferre’. Het crea-atelier biedt ruimte voor workshops en het delen van je talenten met anderen. Je kan ook zelfstandig je eigen ding komen doen. Maak gebruik van onze spullen ter plaatse of neem gerust je eigen materiaal mee. Silvie en Jolande ontvangen jullie met open armen.

  • Muziek
   “Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel.” – Plato

  Muzikale zielen vinden ongetwijfeld hun weg naar onze muziekruimte. Het is inspirerend om er samen met anderen muziek te creëren alsook je eigen muzikaal plekje op te zoeken. Bezoekers die interesse hebben om gitaar te leren spelen kunnen langskomen voor tips & tricks. Heb je geen eigen gitaar, bas of piano, dan kan je er een van het atelier gebruiken. Bij allerlei gelegenheden brengen we graag sfeer met optredens. Spreek Francis en Michiel aan met al je vragen.


  Zin in
  Bij ons is iedereen welkom!


  Ben je geïnteresseerd om partner te worden van Poco Loco?